Film, Warsztaty

Reż. Stephen Oliver

Obsada:
.

60 min

Films For Food – Chateau Chunder A Wine Revolution + warsztaty

Specjalny pokaz w cyklu Films For Food w Katowicach zakończony warsztatami i degustacją australijskiego wina. Kiedy u nas mroźne grudniowe wieczory w Australii w słońcu ogrzewają się grona, które trafią następnie w eksporcie w butelkach na stoły całego świata. Minęło sporo czasu od kiedy w słynnym skeczu Cyrku Monty Pythona żartowano sobie z australijskich win jak o konkurencji dla Toskanii czy Burgundii. A tymczasem, w ciągu kilku dekad Australia stała się jednym z największych importerów wina! Zapraszamy na premierę Chateau Chunder: A Wine Revolution – filmu pełnego barwnych anegdot, opowieści winiarzy i miłośników trunków z Antypodów.

18.00 – seans filmu Chateau Chunder: A Wine Revolution, reż. Stephen Oliver, 60 min
Po seansie rozmowa z zaproszonymi gośćmi: Wojciechem Cyranem – sommelierem i ambasadorem marki Marki Jacob’s Creek oraz Marianem Jeżewskim, propagatorem kultury picia wina i pomysłodawcą pięciu edycji  Noe Festiwalu w Katowicach. Rozmowę prowadzi Ola Czapla-Oslislo, recenzentka kulinarna.

Wojciech Cyran – ambasador Marki Jacob’s Creek. Przygodę z winem rozpoczął niemal 10 lat temu. Trwa ona do dziś. Winiarskie szlify zdobywał pracując i szkoląc się we Francji, Wlk. Brytanii, Australii i Hiszpanii. Z chęcią podzieli się wiedzą i opowie o winach z Antypodów.

Marian Jeżewski – dziennikarz, recenzent, felietonista, podróżnik. O winie pisze od 2005 roku. Założyciel serwisu winiarskiego Studio Wina, współzałożyciel i prezes Stowarzyszenia ENOKULTURA, oraz pomysłodawca i organizatorem NOE Festiwalu – festiwalu wina corocznie odbywającego się w stolicy Górnego Śląska.

20.00 – warsztaty winiarskie Jacobs Creek Double Barrel (parter kinoteatru Rialto)
Wojciech Cyran, zaprasza na warsztaty winiarskie z Jacob’s Creek Double Barrel, gdzie spróbujemy win Jacob’s Creek przed, jak i po procesie dojrzewania w beczkach po whisky. Dowiemy się również jak prawidłowo degustować wino a także poznamy podstawowe zasady doboru wina do jedzenia. Oprócz tego garść historii i anegdot, dzięki którym poznamy australijski rynek winiarski. W czasie warsztatów nie zabraknie australijskich przekąsek.

BILETY:
Bilet tylko na seans filmowy – 23 zł
Bilety tylko na warsztaty – 30 zł
Bilet łączony: seans filmowy + warsztat – 45 zł
Liczba miejsc na warsztaty ograniczona.

UWAGA!!
Bilety na warsztaty oraz bilety w promocyjnej cenie na film + warsztaty można zakupić wyłącznie w kasie kina. Bilety mogą zakupić tylko osoby pełnoletnie.

 

W repertuarze:

sob., 15 grudnia 2018 - 18:00 | Kup/Rezerwuj bilet
23 zł (seans), 30 zł (warsztaty), 45 zł (seans + warsztaty)