Film, Spotkanie

Dokumentalny

Reż. Cameron Yates

USA, 2018

82 min

Films For Food – Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata + lekcje gotowania

Chef Flynn

Polecamy szczególnie zaprosić na seans nastolatków, których pasjonuje gotowanie!

W kolejnym cyklu Films For Food zapraszamy na film Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata, który miał premierę w minionym roku. To nie jest zwykły dokument o cudownym dziecku. To nie jest zwykły film o kulinariach. To wciągające podglądanie mechanizmu, jak rodzi się talent.

Jako dwunastolatek otworzył we własnym domu klub kolacyjny, któremu menu mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako szesnastoletni genialny kucharz znalazł się na okładce „The New York Timesa”. Jako dziewiętnastolatek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku.

Nazywany żartobliwie Justinem Biberem w kuchni Flynn stał się celebrytą, ale co ważne, stoi za nim ogromny talent i wyobraźnia kulinarna. To chłopak, który zamiast grać w piłkę wolał obierać nocami buraki i robić z nich dziesiątki dań, by dojść do perfekcji na talerzu. Chłopak, który konsolę zamienił na komplet noży, a oglądanie telewizji na czytanie książek z przepisami. Kinowe podglądanie jego kariery jest także możliwe dzięki faktowi, że matka scenarzystka, przez lata dokumentowała jego poczynania kręcąc filmy ze swoistą kroniką domową. Pierwsze ujęcia dziecka bawiącego się małymi rondelkami zrobiła w chwili, gdy jej syn miał 2 lata!

Dlaczego warto oglądać takie kino? Po pierwsze jest apetycznie – historia ta pełna jest dobrego jedzenia i kulis amerykańskiej gastronomii. Ale ten film to także lekcja pokory, pokazująca jak wymagająca to branża, by być w niej najlepszym i jakie są koszty. Wreszcie to dokument o edukacji lub raczej alternatywnej formie nauczania dziecka, które opuszcza szkołę i przechodzi na domową naukę, by jednocześnie realizować swoją największą pasję.

NIESPODZIANKA! Chcąc wspierać talent młodych pasjonatów i pasjonatek gotowania wśród widzów poniżej 18. roku życia rozlosujemy zaproszenia na indywidualny warsztat gotowania z czwórką wybitnych chefów w regionie. Każda para mistrz i chef + nastolatek spotka się w ustalonym terminie w wybranej restauracji i spędzi czas na mistrzowskiej lekcji gotowania. Młodych kucharzy (wraz z opiekunem) zapraszają do siebie:

Katarzyna Rogowska – doświadczenie i inspiracje czerpie z licznych miejsc pracy i podróży po Europie i Kaukazie. Z wykształcenia i w sercu artystka, z zamiłowania prawdziwa szefowa. Od 2015 z powodzeniem prowadzi autorską kuchnię (inspirowaną kuchnią Słowian, smakami przedwojennej Polski) w restauracji Cadenza, dla której zdobyła dwie czapki Gault&Milleau, odebrała też nagrodę dla najlepszej kobiety chef południa. Propagatorka rodzimego rolnictwa i szczerego nieprzekombinowanego gotowania. Jej charakterystycznym znakiem są warzywne desery oraz nietuzinkowe dania z wszelkiego rodzaju korzeni. Zwolenniczka integracji środowiska lokalnej gastronomii, chętnie bierze udział w licznych projektach kulinarnych. Niedawno otwarła nową kuchnię inspirowaną smakami Bliskiego Wschodu w Katowicach (Amfora).

Marek Furczyk – Przyznaje, że jako dzieciak najlepiej bawił się garnkami z kaszą, grochem, fasolą. Wyrósł na kuchni swojej mamy, ale prawdziwa szkoła gotowania zaczęła się  we Francji, gdzie po gastronomiku wyruszył poznawać nowe smaki. Kulinaria pozwoliły zwiedzić mu także: Hiszpanię, Włochy, Kubę, Tajlandię, Maderę, i praktycznie całą Skandynawię. Prowadzi autorski Punkt „G” w Pszczynie. Praca na kuchni wciąż uczy go pokory i szacunku do Gości. Jego zasady to: naturalnie (wszystko czego używa na kuchni jest naturalne), Zdrowo (warzywa mięso, nabiał – stosuje takie techniki aby zachować i wyeksponować wszystko to co w nich najlepsze), lokalni dostawcy (ziemniaki , warzywa od zaprzyjaźnionego rolnika, mleko od pszczyńskiego mleczarza, ser kozi z lokalnej hodowli itp.), gotowanie od podstaw (wszystko co przygotowuje jest robione na miejscu: makarony, pieczywo, wywary, sosy, burgery, mięsa, dodatki itp.).

Witold Wróbel – to lekko niepokorny z wyboru kucharz eksperymentator, a z wykształcenia Technik Technologii Żywności. Ze Śląskiem związany już 18 lat. Kuchnię uważa za swoje „Mise En Place”. Chef restauracji ‘NOVO w Katowicach, która po roku czasu wyróżniona została jedną czapką w przewodniku Gault&Milleau. Możecie go kojarzyć z takimi konceptami gastronomicznymi jak: Museum Music Republic w Bytomiu, Blęnder Kulinarny w Bytomiu czy Sezo’novo w Katowicach. Kręcą go na pewno: tzw. piąta ćwiartka, owoce morza i kuchnia w stylu włoskim.

Grzegorz Miśta – Chef pochodzi z centrum Jury Krakowsko-Częstochowskiej – z Zawiercia. Swoją przygodę z gotowaniem zaczął 13 lat temu. Doświadczenie zdobywał w najlepszych hotelach i restauracjach w całej Polsce. W swojej pracy lubi łączyć prostotę, stare zapomniane smaki i produkty z nowoczesnymi trendami, czasem bardzo kontrowersyjnymi. Za swoją pracę został wyróżniony przez żółty przewodnik Gault & Millau. Obecnie pracuje w Hotelu Natura Residence w Siewierzu. Jest finalistą wielu konkursów kulinarnych: Arte Culinaria Italiana (2 miejsce), CHEF Culinary Cup 2016 (1 miejsce), CHEF Culinary Cup 2018, Kulinarne Mistrzostwa Polski by Robert Sowa (2 miejsce), Festiwal Kuchni Dworskiej w Dubiecku, Ogólnopolski Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich “AlePasztet”, Mistrzostwa Polski w podawaniu Baraniny, Festiwal Kuchni Zbójnickiej.